Skip to main content

Veurtjes, J.W.

Geschreven door: Henk Sepers

Jan Willem Veurtjes is in 1923 de eerste hoofdonderwijzer van de in dat jaar geopende school in Okkenbroek. Behalve hoofdonderwijzer wordt Veurtjes ook lid van het bestuur van de kerk. In 1930 vertrekt het gezin Veurtjes uit Okkenbroek.

Meester Veurtjes

Op 1 december 1923 wordt de school in Okkenbroek geopend. De naast de school gelegen woning voor de hoofdonderwijzer heeft volgens het bevolkingsregister over de periode 1920-1932 aanvankelijk als adres Okkenbroek 67. Later veranderde dat in Okkenbroek 71. Volgens de overleveringen is het ‘Meisterhuus’ gebouwd op een plek waar ooit iets van een moeras (vennegat) schijnt te zijn geweest. Een nat gebied waar Hendrikus Stegeman (Hutten Dieksoom) zijn sikken het onkruid in toom liet houden.

In de krant “De Nederlander” wordt een oproep gedaan voor vervulling in de vacature voor Hoofd der Protestants Christelijke School te Okkenbroek en voor een onderwijzeres. Uit meerder sollicitaties wordt Jan Willem Veurtjes (* 29 maart 1888 te Deventer) benoemd onder de voorwaarde dat hij mee wil werken tot het behalen van een Landbouwakte voor het geven van Landbouw avondcursussen. Het hoofd der school gaat wonen in de onderwijzerswoning. De huursom bedraagt fl. 400,00 per jaar.

Veurtjes was van 1923 tot 1930 hoofdonderwijzer in Okkenbroek. Met zijn vrouw Willemina Gudelia Maatman (* 8 maart 1887 te Deventer) en drie kinderen Jan (* 14 november 1914), Gudelia (* 5 september 1918) en Tonia (* 9-?-1923) vestigde het gezin Veurtjes zich op 23 november 1923 van uit Apeldoorn (Hoenderloo) in Okkenbroek. Met zijn imposante snor maakte Veurtjes indruk in zijn nieuwe standplaats. Meester Veurtjes had het niet zo op een draaimolen en kermismuziek. Zo komt het dat de schooljeugd op de school en volksfeesten genoegen moet nemen met een paard van Smids Bats (Overmeen) dat de door Jan van Ens gemaakte draaimolen in beweging brengt. Naast onderwijzer neemt Veurtjes plaats in het bestuur van de kerkstichting en stelt als voorzitter van deze stichting in 1928 een acht artikelen omvattend reglement op het begraven van lijken op de bijzondere begraafplaats van de Kerkstichting Okkenbroek vast.

Op 24 maart 1930 vertrekt het gezin Veurtjes naar Zwollekerspel (De Schelle) waar meester Veurtjes het nieuwe schoolhoofd wordt. Ter gelegenheid van het tweede, bescheiden gevierde, lustrumfeest van de school op 1 december 1933 keert Veurtjes voor even terug in Okkenbroek om de festiviteiten luister bij te zetten.

Reageren? Stuur een bericht naar Henk Sepers

BRON | Uut den Umtrek, 75 jaar Christelijk Onderwijs in Okkenbroek, archief Kerk.