Skip to main content

Eendenkooi 1917

Geschreven door: Henk Sepers

De eendenkooi in Okkenbroek is een historisch belangrijk onderdeel van landgoed het Oostermaat tussen Lettele en Okkenbroek. Het slotensysteem in het bos dat Capadose aan liet leggen voor de eendenjacht bestaat uit een in- en een uitlaatpijp, een toegangsweg, een ringgracht omgeven door ruim 100 jaar oude eiken en een hoofdvijver met een vangpijp, verbonden met tussengrachten.

Een persoon die een belangrijk stempel op het huidige landgoed Oostermaat heeft gezet is de in Den Haag geboren Abraham Capadose (* 15 juli 1858 - † 20 mei 1929). Deze oud-president commissaris van de Koninklijke Olie kocht omstreeks 1900 een groot deel van het gebied ter uitoefening van de jacht. Ook liet Capadose veel rododendronstruiken planten. De struiken zorgden voor luwte in het bos waardoor het voor de jagers een goede plek was voor de jacht. De eendenvijver werd tussen 1917 en 1922 gegraven door polderjongens uit Hattem en Genemuiden.

Na het buiten gebruik raken in de jaren 50 van de vorige eeuw is het verval begonnen. De kooi is in de loop der jaren dichtgegroeid en de grachten zijn deels dichtgeslibd. Een zorgelijke situatie want hiermee dreigde een cultuurhistorisch element in de landschap te verdwijnen en bovendien de unieke natuurfunctie die de plek heeft teloor te gaan. In 2014, bijna honderd jaar na het ontstaan van de eendenkooi heeft, dankzij het IJssellandschap, de kooi een grondige renovatie ondergaan.

Reageren? Stuur een bericht naar Henk Sepers.

BRON | IJssellandschap, Rob te Wierik.