Skip to main content

De Bosbaan 1988

Geschreven door: Henk Sepers

bosbaanSlechts enkele dagen en als Koning Winter de schaatsliefhebbers goed gezind is een paar weken per jaar is ijsbaan De Bosbaan dat waarvoor het is aangelegd: een 400 meter natuurijsbaan. De rest van het jaar is De Bosbaan een prachtige waterpartij in een in de bossen verscholen ‘stiltegebied’ aan de Okkenbroekerveldweg. De Elfstedentochten van 1985 en '86 waren de directe aanleiding voor het oprichten van ijsvereniging De Bosbaan op 22 september 1988. Al ver daarvoor schaatste Okkenbroek op ondergelopen weilanden of bevroren kolken aan de Oerdijk bij Stoevenbeld en tussen de boerderijen Ooster- en Westerhof. Foto's van de winterpret in 1939 zijn hiervan stille getuigen.

Aan de slag
Met de Elfstedentochten midden jaren 80 van de vorige eeuw vers in het geheugen opperde Joop Ilbrink de gedachte voor een ijsbaan in Okkenbroek. Een uitspraak met verstrekkende gevolgen. De bomen die voor de baan en krabbelbaan moesten wijken, vonden hun eindbestemming op het paasvuur waarmee Espelo in 1987 een wereldrecord vestigde. Mooi voor Espelo maar belangrijker nog voor Okkenbroek is dat het de opmaat was voor de oprichting van ijsvereniging De Bosbaan. Als oprichtingsdatum van de vereniging staat 22 september 1988 te boek, maar daarvoor had men al bergen werk verzet. Een kerngroep bestaande uit Ilbrink en Ap Haverslag, die meteen enthousiast was voor de suggestie van Ilbrink, ging daarvoor aan de slag met het uitwerken van het idee. Gespreken werden gevoerd met Jr. H.L. van Kuilenburg van het IJssellandschap, de gemeente Diepenveen en de provincie. Gesprekken nodig om toestemming te krijgen en de locatie van de ijsbaan te bepalen. Gelukkig droegen de gesprekspartners het schaatsen een warm hart toe en zo werd meer en meer duidelijk dat de ijsbaan er zou komen en waar deze zou worden aangelegd. Ook omdat Plaatselijk Belang Okkenbroek en haar evenknie in Lettele geen plannen hadden in de richting van de aanleg van een ijsbaan die het initiatief van Haverslag en Ilbrink zouden doorkruisen. IJsbanen in de regio werden bezocht om inspiratie op te doen voor de baan in Okkenbroek. Daarbij sprak Roowinkel in Laren het meest tot de verbeelding. Door grondruil tussen IJssellandschap en Ap Oostenenk (Westerhof) kwam De Bosbaan, zoals Oostenenk als toepasselijke naam -gelegen in het bos- voor de ijsbaan bedacht, uiteindelijk tot stand. Ilbrink zette de contouren van de baan uit die later door Nico Bloemenkamp minutieus werd uitgegraven. Bloemenkamp kreeg daarvoor het gele zand als compensatie. Lantaarnpalen uit Heino als verlichting en twee verplaatsbare oorspronkelijk gele containers die als kantine dienst moesten doen maakten het geheel af.  In de tussentijd werd een bestuur gevormd. Bestuursleden van het eerste uur waren Ap Haverslag (voorzitter), Ap Oostenenk, Tom Meijerink, Willy Daggenvoorde, Joop Ilbrink, Jan Nijland en Bertus Oosterveld.

Gouden vondst
Direct bij de aanvang meldden zich ruim 400 leden voor een abonnement van vijf jaar. Veel sympathisanten en schaatsliefhebbers werden lid en zo had het bestuur in ieder geval de eerste jaren, ijs of geen ijs, een vaste inkomensbron. Een gouden vondst en geen overbodige luxe want Koning Winter maakte pas in 1991 weer een vuist. Hierdoor duurde het drie jaar voor de ijsbaan officieel in gebruik werd genomen. Op 3 februari trokken de eerste schaatsliefhebbers op de zoals velen De Bosbaan bestempelen, mooiste ijsbaan in de regio, hun baantjes. Zes dagen later volgde de officiële opening van De Bosbaan in aanwezigheid van burgemeester Van den Berg van Diepenveen die lovende woorden sprak. Onder begeleiding van de plaatselijke fanfare Beatrix werd de ijsbaan symbolisch geopend door het hijsen van de clubvlag.

Elfsteden(ronden)tocht
Eind 1996 brak een schaatsperiode aan die 20 (!!) schaatsdagen (24 december 1996 tot en met 12 januari 1997) op rij telde. Maar liefst 4.350 bezoekers bonden de ijzers onder. Donderdag 2 januari 1997 was De Bosbaan start- en finishplaats van de ‘Elfstedentocht’. Gedurende drie dagen werd er een Elfsteden(ronden)tocht voor volwassenen en kinderen gehouden. De rit bestond uit elf maal elf ronden van 400 meter. Na elf ronden kreeg de deelnemer een stempel van een Elfstedentochtstad. Tijdens de driedaagse konden zo alle elf stempels vergaard worden die recht gaven op een herinneringstrofee. Het inschrijfgeld bedroeg, het was nog het guldentijdperk, fl. 2,50 voor kinderen tot en met 12 jaar en fl 5,00 voor 13 jaar en ouder. De tocht werd door 63 deelnemers volbracht.

Onderhoud
Het geheim van de ijsmeester deed zijn intrede: een kokosmat als dweilsysteem. Na de oprichting en de eerste ijswinter in 1991 bleven bestuursleden en een leger aan vrijwilligers jaarlijks veel tijd en energie in De Bosbaan steken. Zo werd op vrijdag 9 mei 1997 een begin gemaakt met het vervangen van de twee containers door een gemetselde kantine. Ook als er geen ijs is kan de baan niet zonder een jaarlijkse onderhoudsbeurt door deze vrijwilligers die daarbij steun krijgen uit onverwachtse hoek: graskarpers, die zorgen voor een natuurlijke ‘bemaaien’ onder het wateroppervlak.

Gastheer
De Bosbaan was in 2012 het decor voor een paar bijzondere evenementen. In de vorstperiode werd er ter ondersteuning van de sponsoractie Okkenbroek in Beweging schaatsles geven. Bovendien meldde Harald Broekman uit Lettele zich bij de kassa om zomaar een paar baantjes te trekken.  En passant schreef hij zich in als lid van de ijsvereniging. Daarmee werd hij het vijfhonderdste lid. Uit handen van toenmalig voorzitter Rob de Just ontving Broekman een gratis lidmaatschap voor een periode van vijf jaar. Een paar maanden later, in juni, was De Bosbaan gastheer voor de kunstfietsroute Kunst van Hier tot Ginder. Kunstenaar Paul de Kort liet hexagonale structuren drijven op het water van De Bosbaan. Hij gaf daarmee de bezoekers een compleet ander beeld van de ijsbaan. 

Op 22 september 2013 stond De Bosbaan stil bij haar 25-jarig bestaan. Een kwart eeuw De Bosbaan werd gevierd met een terugblik in de historie van de ijsbaan. De Lettelse schaatster Carlijn Achtereekte vertelde over haar schaatscarrière en werd een deels door de Rabobank Salland gesponsord hek in gebruik genomen.

BRON | De Stentor, Kunst van Hier tot Ginder 2012, fotoarchief families Fuchsthaller, Nijland, Stam, Otten.